BovenIJ: Ons mobiliteitsbeleid is in hoge mate gebaseerd op vitaliteit!

23-04-2024
22 keer bekeken

Meer dan 1 op de 6 werknemers is actief is in de zorg. Deskundigen – zoals de SER – voorspellen dat dit bij ongewijzigd beleid in 2040 maar liefst 1 op de 4 zal zijn. Alle reden voor een gesprek met de voorzitter van de raad van bestuur van het BovenIJ Ziekenhuis: hoe bewust gaan zij onderweg?

We spreken met Edwin van der Meer van een van de kleinste ziekenhuizen van ons land: het BovenIJ in Amsterdam Noord. In het BovenIJ ziekenhuis werken zo'n 1.200 mensen.

Vitaliteit is dominant bij de modaliteitskeuze

Hoe reizen BovenIJ'ers van en naar hun werk?

"Momenteel kennen onze medewerkers veel verschillende 'vervoersmiddelen'. Variërend van de benenwagen, (elektrische) fiets, brommer/motor, auto of het OV. Maar we stimuleren sterk die vervoersmiddelen die de vitaliteit bevorderen en goed zijn voor het klimaat. Niet zo gek voor een organisatie waar preventie hoog in het vaandel staat. Wij kijken of we dat kunnen concretiseren met een gericht doel in de tijd – wetende dat we dit als werkgever slechts kunnen stimuleren. Daarbij probeer ik zélf ook het goede voorbeeld te geven: ik fiets - uiteraard MONO, zonder afleiding van m'n mobiele telefoon - 15 km van huis naar het BovenIJ. Ik ga daarbij over een zogenaamde fietssnelweg bijna geheel zonder stoplichten, dat rijdt lekker door. Dus als ik geen afspraken buiten de deur heb neem ik de fiets. En afhankelijk van waar de wind vandaan komt is dat een normale of een elektrische fiets. En dat beleid past naadloos in de ‘Gezond Noord’ campagne van het stadsdeel. Wat wij als BovenIJ uiteraard supporten."

Onveiligheid onderweg

Wat maakt dat een deel van de werknemers niet voor actieve mobiliteit (lopen of fietsen) kiest?

"Als BovenIJ zijn we een 24uurs organisatie. Dat betekent dus dat er óók in de avond en in de nacht wordt gewerkt. We proberen werk zo goed mogelijk te spreiden over de week maar ook over de dag. De werkelijkheid is natuurlijk wel dat medewerkers in de ANW-uren (avond, nacht en weekend), vaak gebruik maken van de auto door de ontoegankelijkheid van het OV, de guurdere wintermaanden en de (on)veiligheid op straat. Soms worden onze collega’s zelfs lastiggevallen op weg van BovenIJ naar huis of vice versa en daar zit je uiteraard niet op te wachten na een intensieve avond- of nachtdienst. We stimuleren natuurlijk wel dat mensen niet alleen fietsen, maar niet alles kun je regelen."

Amsterdam én Amsterdam Noord

Hoe zorgen jullie voor een succesvolle organisatiecultuur waarin actief wordt gewerkt aan thema's als vitaliteit, verkeersveiligheid en duurzaamheid?

"Veel van onze collega’s werken lang bij ons – we kunnen ons als werkgever dus gelukkig prijzen met een trouwe schare van uitermate betrokken collega’s. Onze ligging als BovenIJ in Amsterdam Noord maakt ons uniek. Grofweg gezegd kent Amsterdam twee typen
bewoners: Amsterdammers en Noordelingen. Onze sociale cohesie hier in Noord met bijvoorbeeld collega zorgaanbieders (denk aan huisartsen, verpleeg- en thuiszorg, GGZ, sociaal domein etc.) is bijzonder groot. Nieuwe collega’s werven wij vooral door mond-op-mond reclame. En dat dorpsachtige karakter helpt ons ook in de vertaling van ons mobiliteitsbeleid, waarin we op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek gaan over onderwerpen als vitaliteit en mobiliteit."

BovenIJ over 3 jaar

Als we elkaar over drie jaar weer spreken, waar staan jullie dan met jullie mobiliteitsbeleid?

"Als je mij vraagt waar we qua mobiliteitsbeleid staan over een jaar of drie dan denk ik dat we als BovenIJ ons fietsmarktaandeel substantieel hebben vergroot. Waarbij we het fietsen naar je werk ook jaarlijks challengen met enerzijds ambitieuze maar anderzijds vooral ook realistische doelen. Daarbij zal het aspect van vitaliteit steeds dominanter worden. Om ons zo als werkgever ook adequaat te kunnen onderscheiden op de steeds krapper wordende arbeidsmarkt."

De mening van een collega: Alma Smit, secretaresse raad van bestuur
"Ik fiets met plezier naar mijn werk. Als het weer meezit, maak ik aan het einde van mijn werkdag vaak een extra omweg op de fiets, simpelweg om te genieten van de natuur en met een helder hoofd weer thuis te komen. Even een momentje voor jezelf. Deze gewoonte is niet alleen goed voor mijn gezondheid, maar ook voor het milieu. Op 25 mei jongstleden, tijdens de Nationale Fiets Naar Je Werk dag, heb ik op verzoek van BovenIJ onderweg een foto gemaakt en ingestuurd (zie hieronder). Alle ingezonden foto's werden samengevoegd tot een collage om te laten zien hoe fietsvriendelijk BovenIJ is. Tijdens deze actieve dag werd er zelfs aandacht besteed aan het bevorderen van een gezonde levensstijl én duurzaamheid. In het restaurant werd een speciaal fietsmenu geserveerd, zodat we vol energie naar huis konden fietsen aan het einde van onze werkdag!"

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

Cookie-instellingen